.

vije ndarëse

Postuar më: 17/03/2020

17 mars 2020/ Informacion i përditësuar për Koronavirusin COVID-19

Situata në vendin tonë sipas MSHMS

Në vendin tonë deri më sot janë testuar 605 raste të dyshuara për COVID-19 të cilat kanë rezultuar:

 • 55 raste të konfirmuar
 • 1 rast i vdekur

Shpërndarja sipas rretheve të rasteve të konfirmuara me COVID-19, 17.03.2020

 

Qyteti Nr. i rasteve të konfirmuara Nr. i rasteve te vdekur
Tirana 38
Durresi 4 1
Fieri 6
Elbasami 2
Lushnja 2
Rrogozhina 2

 

Në laboratorin e Virologjisë në ISHP janë testuar në 24 orët e fundit 42 persona të dyshuar, qytetarë dhe personel shëndetësor, prej të cilëve janë konfirmuar 4 raste të reja me COVID-19. Në total deri në këto momente janë testuar 605 raste të dyshuara dhe prej tyre janë të konfirmuar pozitivë me COVID-19, 55 raste:

Prej tyre;

25 janë të shtruar në spitalin Infektiv (nga Tirana, Durrësi, Elbasani, Fieri, Lushja dhe Rrogozhina). Prej tyre janë në terapi intensive tre qytetarë, njëri prej të cilëve në respiracion të drejtuar. Ndërsa pjesa tjetër e të shtruarve në pavion janë në gjendje të stabilizuar deri në këto momente.

Pas hetimit të hollësishëm epidemiologjik në spitalin “Shefqet Ndroqi”, kanë dalë pozitiv edhe 2 raste personel shëndetësor që kanë qenë në kontakt me pacientin, i cili aktualisht po trajtohet në spitalin infektiv dhe që, më herët ka qenë i shtruar në spitalin “Shefqet Ndroqi”. Nga hetimi i kryer, janë testuar 89 personel shëndetësor në spitalin “Shefqet Ndroqi” dhe prej tyre kanë rezultuar 8 mjekë dhe infermierë pozitivë. Duhet thënë që të gjithë janë në gjendje të mirë shëndetësore dhe të vetëkarantinuar.

 

Spitali “Shefqet Ndroqi” do të kthehet në spital COVID, sipas skenarëve, për të lehtësuar edhe fluksin në spitalin Infetiv dhe Ministria e Shëndetësisë po merr masa për zëvendësimin e personelit me mbi 2200 vullnetarët që i janë përgjigjur thirrjes për të ndihmuar stafet mjekësore në terren.

 

MSHMS ju bën apel mjekëve të zbatojnë me kujdes masat mbrojtëse për parandalimin e infeksionit.

Gjithashtu rekomandon qytetarët:

Mos shkoni menjëherë në spital!

Telefononi 127 kur keni shenja të sëmundjes!

Pavarësisht masave të marra, e rëndësishme është izolimi social, masat vetjake, që të frenojmë sa më shumë përhapjen e infeksionit. Mënyra më e mirë për të ndihmuar personelin shëndetësor dhe për të përballuar këtë situatë është që qytetarët të qëndrojnë në shtëpi.

 

Masat e veçanta administrative për parandalimin e përhapjes së COVID-19

Masat e reja për të parandaluar përhapjen e COVID-19

Akti Normativ “Për marrjen e masave të veçanta administrative gjatë kohëzgjatjes së periudhës së infeksionit të shkaktuar nga COVID 19”

 

Situata ndërkombëtare për COVID-19 sipas ECDC-së është si më poshtë:

 • Në nivel global, janë raportuar në total 180 159 raste të konfirmuara me COVID-19, dhe në total 7103
 • Azi: 108 719 raste të konfimuara- 4223 vdekje
 • Afrikë : 405 raste të konfirmuara- 8 vdekje
 • Amerikë: 6069 raste të konfirmuara- 96 vdekje
 • Oqeania : 383 raste të konfirmuara- 5 vdekje

 

Tabela 1. Numri i rasteve të konfirmuara deri në datën 17 mars 2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti Nr i rasteve të konfirmuara (17 mars 2020)
Kontinenti i Azisë 108719
Kina 81130
Iran 14991
Republika e Koresë 8320
Japoni 824
Malajzi 553
Katar 439
Izrael 260
Singapor 243
Bahrain 221
Pakistani 187
Tajland 177
Filipine 142
Indonezia 134
Arabia Saudite 133
Indi 125
Irak 124
Kuvajt 123
Liban 120
Emiratet e Bashkuara Arabe 98
Taivan 67
Vietnam 61
Brunei 54
Palestina 39
Sri Lanka 29
Kamboxhia 24
Oman 24
Afganistan 21
Jordania 16
Maldive 13
Kazakistan 11
Uzbekistan 8
Bangladeshi 5
Mongolia 1
Nepal 1
Bhutan 1
Raste të tjera 696
Rastet e tjera në një mjet transporti detar Japoni 696
Amerika 6069
USA 4661
Kanada 424
Brazili 234
Kili 156
Peru 86
Meksika 82
Panama 69
Argjentina 65
Ekuador 58
Kolumbia 57
Kosta Rika 41
Venezuela 33
Uruguai 29
Bolivia 11
Republika Domenikane 11
Xhamajka 10
Paraguaji 9
Hondurasi 8
Guatemala 6
Trinidad dhe Tobago 5
Kuba 4
Gujana 4
Saint Lucia 2
Suriname 1
Saint Vincent 1
Antigua dhe Barbuda 1
Bahamas 1
Oqeania 306
Australia 298
Zelanda e re 8
Afrika 405
Egjypt 126
Algjeria 60
Afrika e jugut 62
Maroku 37
Senegali 27
Tunizia 20
Ruanda 5
Kameruni 4
Etiopia 5
Cote d’lvoire 5
Kenia 3
Seychelles 4
Burkina Faso 20
Namibia 2
Nigeria 2
Republika Demokratike e Kongo 3
Gana 6
Guinea 1
Sudan 1
Mauritania 1
Gabon 1
Guinea Ekuatorit 1
Togo 1
Swaziland 1
Republika e Afrikës qëndrore 1
Kongo 1
Eswatini 1
Benin 1
Liberia 1
Somalia 1
Republika e Tanzanisë 1
Total 116 272

 

 

Grafiku 1. Shpërndarja e rasteve laboratorike të konfirmuara për COVID19 sipas

 kontinenteve (përveç Kinës), 17. 03. 2020

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike të COVID-19 në botë

 

 

Situata në  Europë dhe sipas ECDC–së është si më poshtë:

 • Europë: 63888 raste të konfirmuara
  • 2764 vdekje

 

Tabela 2. Numri i rasteve të konfirmuara deri në datën 17 mars 2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

 

Shteti Nr i rasteve të konfirmuara (17 mars 2020)
Europa 54 425
Italia 27980
Spanja 9191
Franca 6633
Gjermania 6012
Zvicra 2200
Anglia 1543
Hollanda 1413
Norvegjia 1169
Suedia 1121
Belgjika 1085
Danimarka 932
Austria 1016
Greqia 352
Çekia 344
Finlanda 272
Portugalia 331
Sllovenia 253
Islanda 199
Estonia 205
Irlanda 223
Rumania 184
Polonia 177
San Marino 102
Luksemburg 81
Rusia 93
Sllovakia 84
Serbia 57
Bullgaria 62
Kroacia 56
Shqipëria 51
Hungaria 50
Letoni 36
Armenia 52
Qipro 40
Gjeorgjia 33
Bjellorusia 36
Moldavia 29
Malta 30
Azerbaxhan 19
Turqia 47
Bosnje –Hercegovina 21
Lituania 17
Maqedonia e Veriut 19
Litenshtein 7
Monako 9
Andora 14
Ukraina 5
Kosova 2
Vatikani 1

 

Grafiku 2. Shpërndarja e rasteve të konfirmuara në laborator të COVID – 19 në vendet e    BE, EEA dhe Mbretërinë e Bashkuar, 17 Mars 2020

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike të COVID-19 në Europë

 

 

Situata e COVID-19 në Itali datë 16.03.2020 sipas rajoneve të saj bazuar në site e Ministrisë së Shëndetësisë Itali: http://www.salute.gov.it/portale/home.html

 • 23073 raste te konfirmuara
 • 2158 vdekje
 • 2749 pacientë të shëruar
 • 1851 në terapi intensive
 • 10197 në izolim në shtëpi

 

               Shpërndarja sipas rajoneve:

 1. Lombardia 10861 raste
 2. Emilia Romanja   3088 raste
 3. Veneto                 2274 raste
 4. Marche   1185 raste
 5. Piemonte   1405 raste
 6. Toskana     841 raste
 7. Liguria     575 raste
 8. Lazio     472 raste
 9. Trento     367 raste
 10. Campania     363 raste
 11. Fruli     346 raste
 12. Bolzano     235 raste
 13. Puglia     212 raste
 14. Siçili     203 raste
 15. Abruzzo     165 raste
 16. Umbria     159 raste
 17. Sardenja     105 raste
 18. Valle d’Aosta     103 raste
 19. Kalabri       87 raste
 20. Molise       15 raste
 21. Basilikata       12 raste

 

Harta e shpërndarjes gjeografike të COVID-19 në Itali

 

 

Bazuar në Rekomandimet e OBSH-së, MSHMS këshillon qytetarët për shtimin e masave të higjienës dhe ndjekjen e rregullave të mëposhtme:

 

 • Shmangia e kontaktit të ngushtë me njerëzit që vuajnë nga infeksione akute të rrugëve të frymëmarrjes.
 • Larja e shpeshtë e duarve, veçanërisht pas kontaktit të drejtpërdrejtë me njerëzit e sëmurë ose mjedisin e tyre.
 • Shmangia e kontaktit të pambrojtur me kafshët (qofshin ato shtëpiake apo të egra).
 • Personat me simptoma të infeksioneve akute të rrugëve të frymëmarrjes duhet të praktikojnë higjienën respiratore të lidhur me kollën (ruajtja e distancës, mbulimi me shami / letër ose rroba kur teshtijnë apo kolliten, larjen e duarve).
 • Brenda mjediseve të kujdesit shëndetësor, forconi praktikat standard të parandalimit të infeksionit dhe kontrollit në spitale, veçanërisht në shërbimet e urgjencës.