.

vije ndarëse

Postuar më: 06/03/2020

6 Mars 2020/ Informacion i përditësuar për Koronavirusin COVID_2019

Deri tani në Shqipëri nuk ka asnjë rast të konfirmuar me COVID-19. Gjatë 24 orëve të fundit janë testuar 3 raste të reja në Laboratorin e Virologjisë pranë ISHP nga ku në total numri i rasteve të testuara ka shkuar në 53. Të gjitha rastet kanë rezultuar negative për COVID -19. Rastet kanë pasur shenja të infeksionit respirator dhe histori udhëtimi me vendet ku ka shpërthim epidemik dhe komunitar të koronavirusit të ri dhe janë testuar pranë Laboratorit e Virologjisë në ISHP, i vetmi i çertifikuar në vend nga OBSH.

 

Në 24 orët e fundit në të gjitha pikat kufitare në total kanë hyrë 17,770 udhëtarë; po vijohet me survjeancë të përforcuar në pikat kufitare, ajore, detare dhe tokësore duke kryer monitorimin e temperaturës për të gjithë udhëtaret që hyjnë në Republikën e Shqipërisë.

 

Gjithashtu në 24 orët e fundit thirrjet kundrejt numrit 127 ka arritur nivelin e 1539 telefonatave nga të cilat 38 prej tyre janë vlerësuar në lidhje me infeksion viral respirator dhe histori udhëtimi me Italinë.

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale u bën apel udhëtarëve që vijnë nga rajonet e prekura me shpërthime komunitare dhe që kanë patur kontakte me persona të sëmurë apo të dyshuar për COVID-19, të vetëkarantinohen për një periudhë 14 ditore.

 

MSHMS rekomandon qytetarët që kanë udhëtuar në vendet e prekura dhe kanë shenjat e infeksionit viral të telefonojnë 127 për të marrë udhëzimet e duhura se si të veprojnë mbështetur në gjendjen e tyre shëndetësore.

 

 

Situata ndërkombëtare sipas ECDC-së është si më poshtë:

 

 • Në nivel global, janë raportuar në total 98 171 raste të konfirmuara me COVID-19, dhe në total 3385 vdekje.
 • Azi: 91 378 raste të konfimuara- 3210 vdekje
 • Afrikë : 29 raste të konfirmuara
 • Amerikë: 311 raste të konfirmuara- 12 vdekje
 • Oqeania: 63 raste të konfirmuara- 2 vdekje

 

Tabela 1. Numri i rasteve të konfirmuara deri në datën 6 mars 2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti Nr i rasteve të konfirmuara (6 mars 2020)
Kontinenti i Azisë 91 378
Kina 80667
Republika e Koresë 6284
Iran 3513
Japoni 349
Singapor 117
Kuvajt 58
Bahrain 52
Tajland 47
Taivan 44
Malajzi 50
Emiratet e Bashkuara Arabe 29
Irak 38
Vietnam 16
Liban 16
Izrael 17
Katar 8
Oman 16
Indi 29
Palestina 7
Pakistani 5
Filipine 3
Indonezia 2
Kamboxhia 1
Afganistan 1
Nepal 1
Jordania 1
Sri Lanka 1
Arabia Saudite 5
Bhutan 1
Raste të tjera 705
Rastet e tjera në një mjet transporti detar Japoni 705
Amerika 311
USA 233
Kanada 45
Ekuador 13
Meksika 5
Brazili 8
Argjentina 2
Republika Domenikane 1
Kili 4
Oqeania 63
Australia 59
Zelanda e re 4
Afrika 29
Algjeria 17
Egjypt 3
Nigeria 1
Tunizia 1
Maroku 2
Senegali 4
Afrika e jugut 1
Total 92 486

 

 

 

Grafiku 1. Shpërndarja e rasteve laboratorike të konfirmuara për COVID19 sipas

 kontinenteve (përveç Kinës), 06. 03. 2020

 

Harta e shpërndarjes gjeografike të COVID-19 në botë

Situata në  Europë dhe në vendin tonë sipas ECDC–së është si më poshtë:

 • Europë: 4005 raste të konfirmuara- 161 vdekje
 • Shqipëri: Janë testuar 53 raste të dyshuara, të cilat kanë rezultuar negative

 

Tabela 2. Numri i rasteve të konfirmuara deri në datën 6 mars 2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

 

Shteti Nr i rasteve të konfirmuara (6 mars 2020)
Europa 5685
Italia 3858
Franca 423
Gjermani 400
Spanja 261
Anglia 115
Zvicra 87
Norvegjia 86
Hollanda 82
Suedia 61
Austria 41
Islanda 35
Belgjika 50
San Marino 22
Kroacia 10
Danimarka 20
Greqia 32
Finlanda 12
Çekia 12
Bjellorusia 6
Portugalia 9
Rumania 6
Rusia 4
Gjeorgjia 9
Azerbaxhan 6
Irlanda 13
Estonia 5
Hungaria 2
Monako 1
Lituania 1
Andora 1
Bosnje -Hercegovina 2
Armenia 1
Maqedonia e Veriut 1
Luksemburg 1
Letoni 1
Ukraina 1
Polonia 1
Litenshtein 1
Sllovenia 6

 

 

Grafiku 2. Shpërndarja e rasteve të konfirmuara në laborator të COVID19 në vendet e    BE, EEA dhe Mbretërinë e Bashkuar, 6 Mars 2020

 

Harta e shpërndarjes gjeografike të COVID-19 në Europë

 

Situata e COVID-19 në Itali datë 05.03.2020 sipas rajoneve të saj bazuar në site e Ministrisë së Shëndetësisë Itali: http://www.salute.gov.it/portale/home.html

 

 • 3296 raste te konfirmuara
 • 148 vdekje
 • 414 pacientë të shëruar
 • 351 në terapi intensive
 • 1165 në izolim në shtëpi

 

              

Shpërndarja sipas rajoneve:

 

 1. Lombardia                  2251 raste
 2. Emilia Romanja         698 raste
 3. Veneto                         407 raste
 4. Piemonte                    108 raste
 5. Marche                        124 raste
 6. Campania                     45 raste
 7. Liguria                          28 raste
 8. Toskana                        61 raste
 9. Lazio                              44 raste
 10. Fruli                               21 raste
 11. Umbria                           9 raste
 12. Siçili                                18 raste
 13. Abruzzo                         8 raste
 14. Pulia                             14 raste
 15. Trento                           7 raste
 16. Molise                          7 raste
 17. Valle d’Aosta                2 raste
 18. Kalabri                        2 rast
 19. Bolzano                        1 rast
 20. Basilicata                     1 rast
 21. Sardenja                      2 raste

 

 

Harta e shpërndarjes së COVID-19 sipas rajoneve të Italisë

Rekomandime dhe këshilla të OBSH – së

 

Gjatë shpërthimeve të mëparshme nga koronaviruset e tjerë (Sindroma Respiratore e Lindjes së Mesme “MERS” dhe Sindroma Respiratore Akute e Rëndë “SARS”) transmetimi nga njeriu te njeriu ndodhi përmes spërklave të përshtymës, kontaktit të drejtpërdrejtë human (fizik), apo kontaktit indirekt (nëpërmjet sipërfaqeve / objekteve të kontaminuara). Këto fakte sugjerojnë ngjashmërinë e mënyrë së transmetimit të COVID-19, me koronaviruset e tjerë. Parimet themelore për të zvogëluar rrezikun e përgjithshëm të transmetimit të infeksioneve akute të frymëmarrjes përfshijnë masat e mëposhtme:

 

 • Shmangia e kontaktit të ngushtë me njerëzit që vuajnë nga infeksione akute të rrugëve të frymëmarrjes.
 • Larja e shpeshtë e duarve, veçanërisht pas kontaktit të drejtpërdrejtë me njerëzit e sëmurë ose mjedisin e tyre.
 • Shmangia e kontaktit të pambrojtur me kafshët (qofshin ato shtëpiake apo të egra).
 • Personat me simptoma të infeksioneve akute të rrugëve të frymëmarrjes duhet të praktikojnë higjienën respiratore të lidhur me kollën (ruajtja e distancës, mbulimi me shami / letër ose rroba kur teshtijnë apo kolliten, larjen e duarve).
 • Brenda mjediseve të kujdesit shëndetësor, forconi praktikat standard të parandalimit të infeksionit dhe kontrollit në spitale, veçanërisht në shërbimet e urgjencës.

 

Në rast të simptomave të lidhura me infeksionet respiratore qoftë gjatë udhëtimit, ashtu edhe pas tij, udhëtarët inkurajohen të telefonojnë urgjencën 127 pë të kërkuar kujdes mjekësor dhe të ndajnë historinë e tyre të udhëtimit me personelin shëndetësor.