2 mars 2020- Informacion i përditësuar për Koronavirusin COVID_2019

Ministria e Shëndetësisë informon se nuk ka asnjë rast të konfirmuar me koronavirusin COVID_19 në Shqipëri. Deri tani janë testuar 31 raste në Laboratorin e Virologjisë në Institutin e Shëndetit Publik, të cilat pas testimit rezultuan negative.

 

Nga survejanca e përforcuar në pikat kufitare ajrore detare dhe tokësore, po kryhet monitorimi i temperaturës në vijimësi për të gjithë udhëtarët që hyjnë në Republikën e Shqipërisë, ndërsa në kufi janë dyfishuar pikat e kontrollit mjekësor. Në 24 orët e fundit janë monitoruar për temperaturë 15.935 persona në pikat kufitare ajrore, tokësore dhe detare.

 

Urgjenca Kombëtare Mjekësore ka marrë masat për të përballuar mbi 5000 thirrje në ditë, aktualisht prêt rreth 1500 thirrje në ditë si dhe po kryen gjithë organizimin territorial për ndjekjen e rasteve që referohen pranë Numrit Unik 127.

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale u bën apel udhëtarëve që vijnë nga rajonet e prekura me shpërthime komunitare dhe që kanë patur kontakte me persona të sëmurë apo të dyshuar për COVID-19, të vetëkarantinohen për një periudhë 14 ditore.

 

Ministria e Shëndetësisë bën apel për të gjithë qytetarët për të qenë të vëmendshëm për të respektuar masat higjieno-sanitare.Strukturat e shëndetit publik po monitorojnë zbatimin e urdhrit të ministres Manastirliu për masa të shtuara higjieno-sanitare në institucionet arsimore, si një masë shumë e rëndësishme në situata të tilla.

 

Kemi rritur dhe stokun për medikamentet antiviral që rekomandohen që përdoren në raste të ngjashme të trajtimit të këtij virusi. Në të gjitha strukturat e parësorit dhe spitalet e vendit po shpërndahen 1.2 milion maska shtesë, përpos stokut që strukturat shëndetësore kanë.

Për të rritur akoma më shumë stokun e mjeteve të mbrojtjes personale, Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ka rialokuar një fond shtesë prej 1 milion dollarë në buxhetin e spitaleve.

 

MSHMS rekomandon qytetarët që kane udhëtuar në vendet e prekura dhe kanë shenjat e infeksionit viral të telefonojnë 127 për të marrë udhëzimet e duhura se si të veprojnë mbështetur në gjendjen e tyre shëndetësore.

 

Situata ndërkombëtare sipas ECDC-së është si më poshtë:

 

 • Në nivel global, janë raportuar në total 89 068 raste të konfirmuara me COVID-19, dhe në total 3046 vdekje.
 • Azi:          85 990 raste të konfimuara

3004 vdekje

 • Afrikë 6 raste të konfirmuara
 • Amerikë: 127 raste të konfirmuara

2 vdekje

 • Oqeania : 30 raste të konfirmuara

1 vdekje

 

Tabela 1. Numri i rasteve të konfirmuara deri në datën 2 mars 2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

 

Shteti Nr i rasteve të konfirmuara (2 mars 2020)
Kontinenti i Azisë 85 990
Kina 80134
Republika e Koresë 4212
Iran 978
Japoni 254
Singapor 106
Bahrain 47
Kuvajt 46
Tajland 43
Taivan 40
Malajzi 29
Emiratet e Bashkuara Arabe 21
Irak 19
Vietnam 16
Izrael 10
Liban 10
Oman 6
Pakistani 4
Indi 3
Katar 3
Filipine 3
Indonezia 2
Kamboxhia 1
Afganistan 1
Nepal 1
Sri Lanka 1
Raste të tjera 705
Rastet e tjera në një mjet transporti detar Japoni 705
Amerika 127
USA 89
Kanada 24
Ekuador 6
Meksika 5
Brazili 2
Republika Domenikane 1
Oqeania 30
Australia 29
Zelanda e re 1
Afrika 3
Egjypt 2
Algjeria 3
Nigeria 1
Total 86 858

 

Grafiku 1. Shpërndarja e rasteve laboratorike të konfirmuara për COVID – 19 sipas

 kontinenteve (përveç Kinës), 02. 03. 2020


 
Harta e shpërndarjes gjeografike të COVID-19 në botë


 
Situata në  Europë dhe në vendin tonë sipas ECDC–së është si më poshtë:

 • Europë: 2210 raste të konfirmuara
  • 38 vdekje
 • Shqipëri: Janë testuar 31 raste të dyshuara, të cilat kanë rezultuar negative

 

Tabela 2. Numri i rasteve të konfirmuara deri në datën 2 mars 2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

 

Shteti Nr i rasteve të konfirmuara (2 mars 2020)
Europa 2210
Italia 1689
Gjermani 129
Franca 130
Spanja 83
Anglia 36
Zvicra 24
Norvegjia 19
Suedia 14
Austria 14
Hollanda 13
San Marino 8
Kroacia 7
Greqia 7
Finlanda 6
Danimarka 4
Islanda 3
Gjeorgjia 3
Rumania 3
Azerbaxhan 3
Çekia 3
Belgjika 2
Rusia 2
Estonia 1
Bjellorusia 1
Monako 1
Lituania 1
Irlanda 1
Armenia 1
Maqedonia e Veriut 1
Luksemburg 1

 

 

Grafiku 2. Shpërndarja e rasteve të konfirmuara në laborator të COVID – 19 në vendet e    BE, EEA dhe Mbretërinë e Bashkuar, 2 Mars 2020


 
Harta e shpërndarjes gjeografike të COVID-19 në Europë


 

Situata e COVID-19 në Itali datë 01.03.2020 sipas rajoneve të saj bazuar në site e Ministrisë së Shëndetësisë Itali: http://ëëë.salute.gov.it/portale/home.html

 • 1577 raste te konfirmuara
 • 35 vdekje
 • 83 pacientë të shëruar
 • 140 në terapi intensive
 • 798 në izolim në shtëpi

 

Shpërndarja sipas rajoneve:

 

 1. Lombardia 984
 2. Emilia Romanja 285
 3. Veneto                263
 4. Piemonte 49
 5. Marche 25
 6. Liguria 25
 7. Campania 17
 8. Toskana 13
 9. Siçili                9
 10. Lazio                6
 11. Fruli 6
 12. Abruzzo 5
 13. Pulia                3
 14. Umbria 2
 15. Kalabri 1
 16. Bolzano 1

 
Harta e shpërndarjes së COVID-19 sipas rajoneve të Italisë


 
Rekomandime dhe këshilla të OBSH – së

 

Gjatë shpërthimeve të mëparshme nga koronaviruset e tjerë (Sindroma Respiratore e Lindjes së Mesme “MERS” dhe Sindroma Respiratore Akute e Rëndë “SARS”) transmetimi nga njeriu te njeriu ndodhi përmes spërklave të përshtymës, kontaktit të drejtpërdrejtë human (fizik), apo kontaktit indirekt (nëpërmjet sipërfaqeve / objekteve të kontaminuara). Këto fakte sugjerojnë ngjashmërinë e mënyrë së transmetimit të COVID-19, me koronaviruset e tjerë. Parimet themelore për të zvogëluar rrezikun e përgjithshëm të transmetimit të infeksioneve akute të frymëmarrjes përfshijnë masat e mëposhtme:

 • Shmangia e kontaktit të ngushtë me njerëzit që vuajnë nga infeksione akute të rrugëve të frymëmarrjes.
 • Larja e shpeshtë e duarve, veçanërisht pas kontaktit të drejtpërdrejtë me njerëzit e sëmurë ose mjedisin e tyre.
 • Shmangia e kontaktit të pambrojtur me kafshët (qofshin ato shtëpiake apo të egra).
 • Personat me simptoma të infeksioneve akute të rrugëve të frymëmarrjes duhet të praktikojnë higjienën respiratore të lidhur me kollën (ruajtja e distancës, mbulimi me shami / letër ose rroba kur teshtijnë apo kolliten, larjen e duarve).
 • Brenda mjediseve të kujdesit shëndetësor, forconi praktikat standard të parandalimit të infeksionit dhe kontrollit në spitale, veçanërisht në shërbimet e urgjencës.

 

Në rast të simptomave të lidhura me infeksionet respiratore qoftë gjatë udhëtimit, ashtu edhe pas tij, udhëtarët inkurajohen të telefonojnë urgjencën 127 pë të kërkuar  kujdes mjekësor dhe të ndajnë historinë e tyre të udhëtimit me personelin shëndetësor.